vineri, 13 iunie 2014

PREPARATI-VA PROPRIUL SAPUN NATURAL

In acest tutorial va voi arata cat de usor se poate prepara acasa, (prin metoda la rece) sapunul natural care se regaseste sub diverse denumiri cum ar fi: sapun de casa, sapun natural, sapun organic, sapun homemade, sapun handmade. Dar inainte de asta vreau sa va familiarizati cu procesul chimic care are loc atunci cand preparati sapunul de casa natural.


PUTINA CHIMIE
Procesul de saponificare are la baza reactia chimica dintre un acid gras (ulei vegetal sau grasime animala) si o baza, cazul nostru  o solutie de hidroxid de sodiu NaOH (soda caustica). Sub actiunea caldurii degajate de reactia chimica, acizii si baza se combina formand sapunul si glicerina. Mai jos voi detalia aceasta reactie si voi explica mai pe larg procesul chimic. Ca o curiozitate, sapunul din comert nu contine aproape deloc glicerina deoarece producatorii de sapun extrag acest produs  si il folosesc separat in industria cosmetica.

AVANTAJELE SAPUNULUI NATURAL (METODA LA RECE)
Ø      Toata glicerina rezultata la saponificare este conservata; ea produce un efect hidratant incomparabil pentru piele.
Ø      Absenta incalzirii permite utilizarea de materii grase si de uleiuri esentiale fara a le altera proprietatile.
Ø      Costul de preparare este redus; procedeul la rece necesita o investitie materiala mica si materiile prime sunt destul de accesibile.
Ø      Procesul este accesibil oricui, va trebuie doar putina imaginatie si creativitate.

USTENSILE NECESARE

-          Mixer vertical;
-          Vas pentru incalzire compozitie grasimi (bain marie);
-          Vas adanc sticla termorezistenta sau inox cu cioc, pentru mixare (solutie soda + grasimi);
-          Recipient sticla termorezistenta sau inox, pentru prepararea solutiei de soda;
-          Recipient rezistent la coroziune pentru cantarirea sodei (inox, sticla, sau ceramica);
-          Lingura si spatula din inox;
-          Soda caustica (foarte important puritate peste 98%);
-          Otet pentru neutralizarea sodei (util in caz de accidente si pentru spalarea ustensilelor)
-          Uleiuri vegetale sau grasimi animale;
-          Uleiuri esentiale (pentru parfum);
-          Apa distilata sau demineralizata (voi revenii deoarece exista o controversa intre cele doua lichide)
-          Cantar bucatarie de inalta precizie (trebuie sa cantareasca la gram);
-          Termometru pentru lichide pentru masurarea temperaturii (de laborator sau cu infrarosu);
-          Forme silicon sau lemn pentru turnarea compozitiei finale sau orice care  poate fi folosit ca si forma;
-          Hartie de copt pentru tapetarea formele rigide din lemn sau alte materiale;
-          Folie alimentara (pentru acoperirea compozitiei din forme timp de 24-48h);
-          Tester pentru masurarea PH-ului;
-          Patura veche (pentru invelirea formelor 24-48h);
-          Echipamente de protectie pentru lucrul cu soda caustica (masusi, masca de vapori, ochelari, halat);

OBSERVATIE: Evitati aluminiul deoarece reactioneaza cu soda caustica.

SODA CAUSTICA NaOH (hidroxidul de sodiu)
Acest produs necesita putina atentie deoarece este necesar in prepararea tuturor sapunurilor solide. Hidroxidul de sodiu (soda caustica sau HaOH in formula chimica) se produce prin electroliza clorurii de sodiu si este un produs foarte coroziv necesitand o atentie deosebita la manipulare. Reactioneaza cu apa si cu vapori din atmosfera, din aceasta cauza trebuie pastrat in recipiente inchise ermetic si in locuri fara prea multa umezeala. La prepararea solutiei pentru sapun (apa distilata + soda caustica) se toarna soda in apa si NU invers deoarece poate provoca o mica explozie. Reactia chimica dintre cele doua substante se produce cu degajare de caldura, din aceasta cauza trebuie combinate doar in recipienti din inox sau sticla termorezistenta. Noi utilizam sada caustica pentru declansarea reactiei chimice de saponificare, dar ea nu se mai regaseste in produsul finit daca n-ati comis erori pe timpul procesului de fabricare a sapunului. Soda caustica utilizata trebuie sa fie de puritate mare cel putin 98% in caz contrar reactia chimica nu va declansa procesul de saponificare si compozitia va fi compromisa.

APA DISTILATA SAU DEMINERALIZATA?
O alta controversa legata de producerea sapunului natural o reprezinta apa folosita. Apa trebuie sa fie cat mai pura pentru a nu influenta calitatea sapunului. Cele doua produse se obtin prin procedee diferite, apa distilata se obtine cu ajutorul unui aparat de distilare in care apa se transforma in vapori prin fierbere, iar vaporii rezultati se condenseaza prin racire in timp ce apa demineralizata se obtine cu ajutorul rasinilor selective schimbatoare de ioni. Strict dupa metoda de producere, apa distilata, pare mai aproape de conceptul “natural” deoarece pentru obtinerea ei se foloseste un procedeu simplu si natural (un fel de apa de ploaie de laborator) in timp ce apa demineralizata se obtine printr-un procedeu chimic in contradictie cu comceptul de “natural”. Strict dupa puritate insa, apa demineralizata pare sa castige la acest capitol. Puritatea unei ape este masurata de conductivitatea ei care arata concentratia de saruri dizolvate iar in acest caz apa demineralizata sta mult mai bine conform tabelului de mai jos:

Calitatea apei
UM
Apa demineralizata
Apa distilata
Apa minerala
Apa plata
Apa fantana
Apa ploaie
Conductivitate
 µS/cm
0,055-0,1
0,596-3,28
2450-2666
267-280
1950-1967
1,79-13,12
Aceste valori arata clar care apa este mai pura. In concluzie fiecare alege acum in cunostinta de cauza.

Adăugaţi o legendă
PREPARAREA SAPUNULUI NATURAL
Mai intai de toate se pregateste suprafata de lucru, se pregatesc formele si se aduc la indemana toate ustensilele. Se cantaresc ingredintele (atentie insa, ca metoda de masurare folositi greutatea si nu volumul adica gramul nu mililitrul) dupa care se lasa in asteptare pentru moment. Apoi se trece la prepararea solutiei de soda dar nu inainte de a ne proteja cu masusi, masca si ochelari. Dupa ce s-au masurat cantitatile necesare de apa  (30-38% din cantitatea grasimilor folosite) si soda (dupa indicele IS si discountul de SuperFat vezi aici), se trece la prepararea solutiei de soda prin turnarea  acesteia usor in apa (nu invers) in timp ce se amesteca pentru o dizolvare completa. ATENTIE aceasta reactie genereaza vapori periculosi (e cel mai toxic moment de pe tot parcursul procesului de preparare al sapunului la rece). In acest moment temperatura solutiei poate ajunge undeva intre 70-90 grade C in functie de temperatura mediului si de “viteza” cu care se toarna soda in apa. Dupa dizolvarea completa, solutia se lasa la racit (trebuie sa  ajunga undeva in intervalul de 38-48 de grade). In acest rastimp ocupativa de uleiurile si grasimile pe care le-ati cantarit mai devreme,  deoarece si ele trebuie aduse in intervalul de 38-48 de grade, in cazul in care aveti unturi sau grasimi solide trebuie puse la topit intr-un vas pe aburi. Scopul urmarit este ca cele doua lichide, solutia de soda + solutia de grasimi sa se amestece in momentul in care ajung la aceeasi temperatura  43 de grade sa zicem (media intervalului 38-48 grade). In momentul in care acest lucru se intampla, se toarna solutia de soda peste solutia de grasimi in timp ce se amesteca usor pentru omogenizarea compozitiei.  Pentru accelerarea reactiei chimice de saponificare se va folosii mixer-ul vertical din dotare in reprize scurte (pentru a nu supra incalzi aparatul). Durata mixarii depinde de foarte multi factori: tipul de grasimi folosite, temperatura ambientala etc. cu timpul va veti obisnui si veti aprecia de la inceput timpul necesar mixari. Se urmareste ajungerea amestecului la o consistenta numita "TRACE" mai exact in momentul in care se ridica mixer-ul din compozitie, urma lasata trebuie sa persiste cateva secunde la suprafata compozitiei. Acesta este momentul “magic” asteptat in care se pot adauga diverse “fineturi” cum ar fi: uleiuri esentiale pentru parfum, pulberi pentru textura si culoare etc. Toate acestea trebuie integrate in compozitie in general la TRACE dupa care compozitia omogenizata se toarna in forme tapetate sau nu cu hartie sau unse cu ulei pentru a facilita scoaterea sapunului  dupa care se acopera cu folie alimentara si se inveleste cu o patura veche. Dupa ce compozitia este suficient de tare (24-48 ore depinde de consistenta la turnare) se scoate, se taie daca este cazul si se pune la uscat pentru un interval de cel putin 30 de zile. Dupa acest rastimp (30 de zile) mai aveti un singur lucru important de facut inainte de a folosi sapunul si anume verificarea PH-ului. Cu ajutorul unui tester din comert se verifica valoare PH-ului. Valorile considerate sigure pentru piele sunt cuprinse in intervalul 7-12 dar un PH ideal este cuprins intre 8-10. Rezultatul testului va atesta faptul ca nu ati comis erori in procesul de preparare si ca puteti folosi sapunul in conditii de siguranta. In mare acesta este procedeul de baza de producerea acasa a sapunului natural, organic. Dupa familiarizarea cu acest proces de baza se poate trece la nivelul urmator unde se pot adauga culori si texturi din ingrediente naturale dar acest nivel va avea un articol separat.

NOTA:

Fac o mica paranteza pentru a lamurii unele aspecte legate de masurare si cantarire; am intalnit pe diverse blog-uri si site-uri retete si tutoriale care din ignoranta sau prostie amestecau unitatile de masura respectiv grame si mililitri.  Aceste doua unitati de masura sunt total diferite una masoara volumul (mililitrul) iar cealalta masoara masa, greutatea (gramul) Nu poti amesteca cai si boi respectiv grame si mililitri. Daca nu stiati un litru de apa (1000 ml) este egal cu un Kg (1000 de grame) dar un litru de ulei de masline (1000 ml) este egal cu  0.92 Kg (920 grame). In concluzie acelasi volum de 1000 mililitri poate avea greutati diferite.  Din acest motiv va recomand sa lucrati doar cu GRAME in calculele pe care le faceti si verificati retetele pe care le aveti ianinte de ale folosi.

INDICE DE SAPONIFICARE (IS sau SAP)
Indicele de saponificare este o informatie de baza pentru toti producatorii de sapun natural. El reprezinta valorile de saponificare pentru cele mai cunoscute grasimi si uleiuri vegetale sau animale. Mai pe intelesul tuturor, valoarea de saponificare a unui corp gras reprezinta cantitatea de soda necesara saponificarii unui gram din grasimea respectiva. Cele mai sigure valori se gasesc pe internet in calculatoarele pentru retete de sapun natural. Cel mai sigur si cunoscut calculator de acest gen este SoapCalc. Un tutorial video in limba romana pentru SoapCalc gasiti aici.

TABEL INDICI DE SAPONIFICARE 
oil or fat (acid)SAPHard/Softcleansingfluffy latherstable latherskin care
avocado oil133.7softfairyesnoamazing!
coconut oil191.1hardgreatyesnofair
castor oil128.6softfairyesyesgreat
olive oil135.3softgoodnonogreat
palm oil142hardgreatnoyesfair
peanut oil137softfairnoyesgreat
soybean oil135.9softgoodnoyesfair
sweet almond oil137.3softgoodnoyesamazing!
jojoba oil69.5softfairnoyesgreat
kukui nut oil135.5softgoodnoyesgreat
lard138.7hardgoodnoyesfair
tallow140.5hardgoodnoyesfair

Daca aveti nelamuriri sau alte intrebari, nu ezitati sa le exprimati, sigur veti primii raspuns.

Succes!










51 comentarii:

  1. Buna! Am citit atat articolul de mai sus, cat si retetele recomandate de d-voastra. Insa am totusi o nelamurire: cum pot apa distilata, uleiurile etc cantari in grame? Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata,
      Toate ingredientele se cantaresc pur si simplu cu un cantar de bucatarie exact ca la o prajitura. Se pune apa sau ulei-ul intr-un recipient si se aseaza pe cantar. Aveti grija sa scadeti greutatea recipientului daca nu aveti functia "tara" la cantar.

      Ștergere
  2. Buna ziua!
    Imi place blogul dvs si ma bucur ca v-am gasit!
    Inca nu mi-am facut curaj sa prepar sapun, dar sunt hotarata sa o fac! :)
    Am doua intrebari :
    1. Nu am gasit soda caustica fulgi decat cu 88% puritate. Sa fac cu ea sau sa renunt (cea din urma nu prea e o optiune)?
    2. Imi cam pare rau de mixerul vertical.....Pot sa folosesc un mixer normal, cu 2 palete? Sau un tel (stiu ca voi mesteca mai mult)?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara,

    Va multumesc pentru aprecieri si va doresc cat mai multe realizari in noua pasiune. Va garantez ca dupa prima transa reusita nu va veti mai opri.
    Referitor la prima intrebare recomandarea mea este sa nu folositi soda 88% pentru ca veti strica sapunul si nu e bine sa incepeti cu un esec. Va pot ajuta cu magazinele unde puteti gasi soda 99% sau chiar cu soda daca locuiti in Bucuresti sau imprejurimi. Referitor la a doua intrebare nu recomand mixerul normal deoarece eu am incercat si nu am reusit sa pornesc procesul de saponificare, iar de tel nici nu cred ca se pune problema pentru ca ar dura o vesnicie. Pentru inceput puteti incerca cu un mixer vertical "low cost" din plastic pe care il gasiti in supermarket-uri sau la magazinele online in jurul valorii de 50 de ron.

    Va urez succes si daca mai aveti intrebari le astept cu drag pentru ca si eu am fost incepator si stiu cat de greu gaseam informatii de calitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru raspuns!
      Daca nu voi gasi in Craiova (unde locuiesc) soda caustica cu puritate peste 99% voi apela la bunavointa dvs!
      :)

      Ștergere
  4. Buna ziua! O intrebare: se poate amesteca uleiurile peste amestecul soda cu apa? In articol apare invers, soda peste uleiuri...Are vreo importanta? Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, nu are importanta doar ca soda de regula se dizolva intr-un vas mai mic fiind mai putina decat uleiurile si astfel este mult mai practic sa torni lesia peste uleiuri si nu invers.

      Ștergere
    2. documentat si de folos articolul dvs

      Ștergere
  5. Buna ziua! De ce pH-ul sapunului trebuie sa fie intre 8 si 10? Daca pH-ul este bazic nu inseamna ca este dat de hidroxidul de sodiu care nu s-a consumat total, sau de ce anume este dat acest pH? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,
      "Nu trebuie" asa rezulta din reactia chimica, se poate reduce prin diferite metode dar este bun asa pentru piele. Daca se aplica corect Super Fat-ul nu mai ramane hidroxid deoarece este consumat de reactie.

      Ștergere
    2. Chimic, daca o cantitate de acid (uleiurile vegetale) reactioneaza cu o cantitate corespunzatoare de baza (hidroxidul) printr-o reactie de neutralizare, produsul nu va avea un pH neutru? Intrebarile mele vin deoarece nu inteleg de ce pH-ul nu este neutru sau acid, ci este in mediu bazic.

      Ștergere
    3. Sincer nu detin cunostintele necesare pentru a va raspunde la aceasta intrebare, poate exista persoane specializate care citesc si ne pot ajuta cu un raspuns competent.

      Ștergere
    4. Multumesc! :)
      Dumneavoastra ce solutie de sapun faceti pentru a determina pH-ul sapunului?

      Ștergere
    5. in urma reactiei dintre un acid si o baza, rezulta saruri, care in apa "dau" o anumita valoare pH-ului. In functie de taria acidului si a bazei care intra in reactie, pH-ul va fi bazic (>7) sau acid (<7). Un acid slab (cum sunt si cele din uleiuri) si o baza tare (NaOH e o baza tare) rezulta o sare care in apa "da" un pH>7 Doar o baza tare (NaOH)+ un acid tare (ex. acidul clorhidric - HCl) vor da saruri cu pH=7 (ex sarea de bucatarie - NaCl) Sper sa va fie de folos; am incercat sa pastrez limbajul la un nivel cat mai putin chimic.

      Ștergere
  6. Buna. Multumim pentru articol, este de mare ajutor. Nu se prea gasesc informatii in limba romana despre fabricarea sapunului. Nu stiti, exista cumva vreun curs in romania? As vrea sa -mi fac o mica afacere, dar am inteles k trebuie si niste analize pentru a putea vin de sapunul. Stiti ceva despre acest aspect? Eu as dori sa-mi deschid o mica afacere in strainatate, dar cursul as vrea sa-l fac in romania( daca exista). Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,
      Informatiile privind autorizarea sunt greu de gasit asta si din cauza sitemului birocratic romanesc. Din 2013 activitatea de producere a sapunurilor HM este reglementata la nivel european prin directiva CE1223, cautati aceasta directiva pentru a intelege modalitatea de autorizare. Referitor la cursuri nu cunosc sa existe asa ceva in Romania.

      Ștergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  8. va rog sa-mi explicati cum se calculeaza cantitatea de soda pentru 100 gr lei de masline

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 135,3mg/1000 x 100g = 13,53 g
      13,53g x 95/100 = 12,853 g
      unde 135,3 este ind.de saponificare a uleiului de masline
      super fat =5%

      Ștergere
  9. Buna ziua,
    In locul apei distilate putem folosi ceai din plante?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Bună seara! da, se poate folosi orice... ceai, lapte etc
    mai mult ceaiul imprimă și o culoare frumoasă săpunului
    dumneavoastră de unde achiziționați hidroxidul?
    vă mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Daca doresc sa folosesc ceai, ce apa folosesc pt prepararea ceaiului? Multumesc anticipat.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  11. Buna ziua,
    Daca nu doresc sa fac o cantitate prea mare, fiind prima data cand fac, se poate sa impart cantitatile dintr-o reteta la 2? Adica sa fac jumatate de portie. Deasemenea dc vreau sa scot uleiul de palmier se schimba si cant de soda si apa? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Orice modificare adusa retetei trebuie verificata si recalculata deoarece influenteaza cantitatea de soda necesara saponificarii mai ales daca se elimina unul dintre ulei-uri. In concluzie recomanda recalcularea in soapcalc fiind practic vorba de o reteta noua.

      Ștergere
  12. Unde pot găsi sodă 99%în București?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La magazinele online care vand chimicale sau la cei care posteaza anunturi de vanzare pe site-urile de vanzari gen OLX sau in grupueile de profil de pe FB: https://www.facebook.com/groups/665924960156035/

      Ștergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Bună seara! În sfârșit am înțeles câteva lucruri despre fabricarea săpunului. Am citit tot,inclusiv comentariile și îmi place că toate sunt la obiect și amabile. Vă mulțumesc! Eu incerc să învăț să fac săpunuri pentru familie și prieteni. Aș dori să găsesc o rețetă de săpun pentru cineva drag care are pielea uscata și început de psoriazis.Mult succes tuturor!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Găsiți răspuns la problema dv.pe YouTube,canalul secretelefrumusetii2019@gmail.com

      Ștergere
  15. Ma bucur sa citesc un articoli de o persoana care nu copiaza tendenta ci STIE ce scrie.

    RăspundețiȘtergere
  16. buna ziua,poate sa-mi spuna si mie cineva,daca mai pot face ceva cu un sapun care s-a taiat in momentul cand am pus uleiurile esentiale,un strat gros de uleiuri s-a ridicat deasupra,am citit despre metoda reibach,sa-l mixez din nou,dar nu stiu daca trebuie incalzit sau sa-i mai adaug ceva,cantitatile sunt corecte calc de mai multe ori cu soapcalc.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  17. buna seara- spuneti-mi va rog la o sticla de un litru ulei de masline, care spuneti ca are 920 de grame...cata soda caustica si cata apa distilata folosesc? Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,
      Conform SoapCalc pentru a saponifica 920g de ulei de masline sunt necesare 118.4g NaOH (soda caustica cu puritate de peste 98%) pentru un Super Fat de 5% iar pentru 35% apa sunt necesare 322g de apa distilata. ATENTIE sapunul rezultat doar din uleiul de masline nu se va intarii pentru intarire sunt necesare 50% uleiuri solide den cocos, palmier etc.

      Ștergere
  18. Buna ziua,

    Ajutati-ma va rog cu cateva intrebari?
    1. Cum se curata si se depoziteaza corect ustensilele pentru facut sapunul (mai ales cele folosite pentru soda caustica). Ustentisele se folosesc exclusiv pentru sapun?
    De ex, se poate folosi blenderul si pentru alte preparate cosmetice?
    2. Cum pot stii ca toata soda a fost consumata in procesul de saponificare? Valoarea PH-ului indica acest lucru?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1 Se clatesc in otet pentru a neutraliza soda dupa care se spala normal. Teoretic se pot folosii pentru uz caznic daca au fost curatate si spalate corect.
      2 Pentru o saponificare completa sunt necesare aproximativ 30 zile, acest lucru se poate verifica cu teste de PH care se gasesc online sau la farmaciile stradale.

      Ștergere
  19. Bună ziua.
    Aș putea face săpun din ulei măsline și untura? Dacă da, ce indice are untura?

    RăspundețiȘtergere
  20. Pot să folosesc apă de la chiuvetă fiartă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este indicat sa folositi apa de la robinet deoarece contine minerale care se vor arde in contact cu NaOH.

      Ștergere
  21. Buna ziua. Se poate să mă lămuriți cu cantitatea de apă adăugată în săpun? Am înțeles că mă pot juca cu apa pe site-ul soapcalc. Am folosit 35%, este prea mult? Am citit că unele persoane adaugă 1:1 apă și sodă. Puteți să îmi explicați diferența dintre puțină apă și multă apă în săpun? Cât la sută este indicat sa folosesc?
    Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, procentul de apa difera de la reteta la reteta dar in general intre 30-35%. Cantitatea de soda necesara este calculata de soapcalc si se dizolva in apa dupa care se toarna peste uleiuri.

      Ștergere
  22. Buna ziua. Eu as dori sa stiu mai exact ce se intampla mai tarziu cu uleiurile care sunt clasificate ca "no stable later". Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa saponificare nu mai conteaza acest aspect.

      Ștergere
  23. Daca am mai multe uleiuri, cu indice saponificare diferit, cantitatea finala de soda pt total uleiuri cum o calculez: fac calcul pt fiecare ulei si adun ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Folositi un calculator online spre exemplu soapcalc.com

      Ștergere
  24. Doamne, ce complicat! Nu am înțeles nimic, până la urmă chiar cum se face, și cred că nu o să reușesc niciodată să fac săpun.

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna seara,
    F bun articolul, explica clar. Am o nelamurire insa. De ce considerati, sau care este motivul tehnic sa spun asa, pentru care temperatura lesiei sa fie aceeasi cu cea a grasimilor si uleiurilor? Am inteles ca exista o toleranta de 10 grade, din experienta dv ati constatat ca se obtine un produs mai calitativ daca au aceeasi temperatura? Care este motivul? Asta nu tine si de compozitia de grasimi care difera de la un sapun la altul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, cele doua lichide trebuie combinate la temperaturi apropiate pentru a evita "intarirea" prematura a compoziției inainte de a fi turnata in forme. Temperatura compoziției nu are impact asupra calitatii sapunului rezultat.

      Ștergere

 

Blogger news

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

About

Adept al stilului de viata sanatos