Pentru a da culoare sapunului de casa si pentru al pastra cu adevarat natural, nu este nevoie sa apelam la coloranti sintetici. Lumea vegetala si cea minerala ne ofera suficiente culori. Trebuie doar sa cunoastem cateva caracteristici de baza despre pigmentii vegetali cum ar fi:
- culorile vegetale pot fi modificate de procesul de saponificare. De exemplu violaceul sucului de sfecla rosie in contact cu soda caustica devine maro tern;
- anumite culori se pastreaza un timp indelungat in timp ce altele se estompeaza rapid;
- plantele incorporate sub forma de macerat sau infuzie pot mucegai daca nu au fost bine uscate;
Plantele din gradina ofera o gama aproape nelimitata de posibilitati de colorare a bucatilor de sapun. O alta alternativa naturala foarte buna ar fi argilele nu doar pentru evantaiul de culori foarte larg oferit dar si pentru atuul lor suplimentar cu care multi dintre pigmentii vegetali nu pot rivaliza - culoarea nu vireaza in timp. Mai jos veti gasi cateva sugestii pentru culorile cele mai intalnite:
Galben si orange
Morcov (suc): Ofera sapunului o tenta de galben-orange usor sau viu. Va trebui folosita toata apa retetei sau doar o parte pentru obtinerea sucului la bain-marie.
Sofranel (Carthamus tinctorius): planta care inlocuieste inaccesibilul sofran (altfel spus contraface sofranul adevarat). Se foloseste ca infuzie sau macerat dar poate fi folosit si ca emulsie pentru efect vizual.
Curcuma (pudra): Planta din India cu radacini puternic colorate in galben. Pentru un frumos galben diluati 1-2 lingurite in 1-2 linguri de apa care se adauga la inceputul amestecarii sapunului (calculat pentru 1 kg de grasimi). Poate fi folosit si ca macerat din radacini taiate bucati.
Ulei pur de palmier: Folosit in reteta da un galben deosebit.
Dovleac (suc): Suc sau piure se foloseste ca sucul de morcovi.
Filimica - flori (galbenele - Calendula oficinalis): Planta cu proprietati calmante si cicatrizante. Pentru obtinerea unei culori omogene se macina petalele (cu o rasnita) si apoi se foloseste pudra obtinuta 1-2 lingurite la 1 kg de grasimi. Se pot folosi si petale intregi care vor crea un efect floral dar asta la sfarsit cand nu se mai foloseste mixerul.
Verde vegetal (care se estompeaza...)
Castravete (suc): Sucul unui castravete cu coaja se foloseste pentru inlocuirea unei parti din apa retetei.
Ierburi aromatice (frunze): Se usuca frunzele plantelor apoi se transforma in pudra care se adauga la "trace"
Urzici (frunze): Se folosesc sub forma de infuzie sau frunze uscate macinate sub forma de pudra.
Spirulina (frunze): O planta marina care ofera un verde inchis se foloseste o lingura diluata in putina apa.
Roz si rosu
Rosu, roz, bleu si violet culori pe care multe plante le detin dar din pacate nu rezista la saponificare cu toate acestea exista si cateva exceptii.
Flori de maces: Se folosesc sub forma de infuzie inlocuind apa din reteta. Se pot folosi si petale uscate sub forma de pudra si integrate la "trace". In acest fel se va obtine o culoare roz. Atentie la perisorii iritanti din interiorul corolei.
Roiba radacini (pudra): Pudra obtinuta din radacini se infuzeaza intr-o parte din apa retetei si se adauga la "trace".
Ardei (pudra): Se amesteca o lingurita de pudra de ardei in 2 linguri de ulei cald si se adauga la "trace"
Bleu si violet (din plante rare)
Culori greu de obtinut din plante datorita faptului ca nu resista la saponificare. Exista si cateva exceptii prezentate mai jos.
Indigo (pudra): Indigofera suffruticosa planta greu de gasit in Romania dar care ofera un adevarat blue vegetal cu tente de la bleu clar pana la albastrui. O lingurita de pudra se combina cu 2 linguri de ulei cald si se integreaza la "trace".
Orcaneta (pudra): Alkanna malthioli (nu am gasit in Romania) Este o pudra extraordinara care in ulei se va colora mai intai in rosu dar la contactul cu soda va vira catre bleu lavanda si bleu inchis. Se macereaza intr-o parte din uleiul din reteta cam 200 ml pentru o lingurita de pudra. Nu necesita filtrare pentru ca pudra ramane lipita de fundul vasului.
Negru si gri
Carbune vegetal (pudra): Negrul se preteaza la obtinerea aspectului marmorat. Trebuie folosit in cantitatii mici diluat in putin ulei din reteta.
Maro
Cacao (pudra): Da o tenta ciocolatie sapunului. Se foloseste o jumatate de lingurita la 1 kg de uleiuri.
Cafea (pudra): Poseda o puternica proprietate dezodorizanta. Se foloseste o lingura de cafea diluata cu o parte din apa retetei la 1 kg de uleiuri.
Scortisoara (pudra): Creaza un maro placut. Se fososeste o cantitate mica deoarece poate irita epiderma o jumatate de lingurita pentru 1 kg de uleiuri.
Toate culorile
Pentru o paleta larga de culori se pot folosi argile de diferite culori combinate sau simple. Este cea mai simpla si cea mai diversificata modalitate de colorare a sapunului datorita multitudini de culori oferite.
Cititi si CU CE SA NU COLORAM SAPUNUL NATURAL
Cititi si CU CE SA NU COLORAM SAPUNUL NATURAL
Buna seara, daca fac infuzie de plante...aceasta este calculata din apa pentru dizolvarea sodei ?
RăspundețiȘtergereDaca nu, in ce moment se adauga infuzia de plante si cum o calculam ?
Va multumesc pentru toate informatiile expuse!