marți, 29 iulie 2014

ULEI DE COCOS RAFINAT vs ULEI DE COCOS NERAFINAT


Dupa cum se stie deja, din studiile efectuate, uleiul de cocos are numeroase beneficii datorita continutului mare de grasimi saturate (aproape 90%) si a continutului de acid lauric care este benefic pentru organism.  Este hidratant, hranitor, revitalizant, calmant si protector pentru piele. Principalele proprietati ale uleiului de cocos sunt cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice. Beneficiile pentru piele vin din continutul de acizi grasi: Omega 9 - 5.9%, lauric - 49%, myristic - 20%, palmitic - 9%, caprylic - 5.4%, steric - 3.7%, capric - 6%
Uleiul de cocos se gaseste in comert sub mai multe forme: ulei de cocos 76 deg (76 deg reprezinta temperatura in grade fahrenheit la care uleiul devine solid aproximativ 24.4 grade Celsius), ulei de cocos 92 deg (92 deg reprezinta temperatura in grade fahrenheit la care uleiul devine solid aproximativ 33.3 grade Celsius) precum si sub doua mari categorii RAFINAT si NERAFINAT. Pentru ultimile doua categorii voi incerca sa prezint mai jos avantajele si dezavantajele lor.

Uleiul de cocos rafinat 

Acest tip de ulei este foarte controversat datorita metodelor de productie care includ procese chimice. Practic acest tip de ulei se obtine in general din pulpa de nuca de cocos (miezul nuci de cocos) uscata.
Pana aici toate bune si frumoase dar dupa uscare, pulpa trece prin doua procese, unul de incalzire la temperaturi inalte pentru dezinfectare si unul chimic de albire si de dezodorizare pentru a elimina mirosurile si elementele contaminante din timpul procesului de uscare. Pentru a extrage o cantitate mai mare de ulei din pulpa si pentru a marii valabilitatea uleiului, unii producatori folosesc solventi chimici periculosi precum si procese de hidrogenare care modifica calitatea uleiului. Avantajul acestui ulei este pretul mai scazut, iar dezavantajul este pierderea unei parti importante din calitati.

Ulei de cocos nerafinat

Uleiul de cocos nerafinat mai este mentionat ca ulei de cocos pur, ulei de cocos virgin sau ulei de cocos bio.
Uleiul de cocos nerafinat se obtine in general prin doua procese, din pulpa de nuca de cocos uscata sau proaspata (umeda). Pulpa uscata este presata mecanic pentru extragerea uleiului iar pulpa umeda este fie centrifugata pentru separarea uleiului fie separarea se face cu ajutorul enzimelor. Datorita procesului rapid uleiul rezultat nu are nevoie de albire sau de aditivi si isi pastreaza aroma distincta si mirosul de nuca de cocos. Avantajele acestui ulei sunt calitatile extraofdinare pentru organism care raman intacte dupa procesul de extragere. Dezavantajul este reprezentat de pretul mult mai mare fata de fratele sau rafinat.







1 comentarii:

  1. Buna ziua. Ati putea sa-mi spuneti daca dupa saponificarea uleiului de cocos nerafinat se pastreaza mirosul placut de cocos in sapun? Am facut sapun o singura data, dar am folosit ulei de cocos pentru gatit 92 deg dezodorizat. Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere

 

Blogger news

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

About

Adept al stilului de viata sanatos