vineri, 9 ianuarie 2015

RETETA SAPUN NATURAL PENTRU INCEPATORI

Cea mai simpla reteta pentru sapun de casa, contine trei uleiuri vegetale si asigura toate calitatile de care are nevoie un sapun de calitate. Dupa uscare are tarie, curata bine, face clabuc si lasa pielea fina, catifelata si hidratata. Se prepara usor chiar si de catre incepatori cu conditia sa se respecte procedurile vezi aici.

Cantitate uleiuri vegetale 1000 g / procent apa 36% / Super Fat 6%
Palm oil - Ulei de palmier (nehidrogenat) 30% = 300g
Coconut oil 76 deg. - Ulei de cocos bio (nehidrogenat) 22% = 220g
Olive oil - Ulei de masline virgin 48% = 480g
Apa distilata 36% = 360g
Soda caustica (puritate 99%) 139g
Arome (optional) 3% = 30g





23 comentarii:

  1. Buna ziua!

    Doresc sa fac sapun in casa din considerente de protejare a mediului. Soda caustica este un produs care protejeaza mediul?

    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Soda caustica nu protejeaza mediul dar produsul final, sapunul natural este "prietenos" cu mediul avand in vedere metoda de obtinere. Si oricum scopul producerii sapunului in casa nu este acela de a proteja mediul ci de a proteja mai degraba pielea de chimicalele prezente in sapunul din comert. Pentru cei care nu stiu, soda caustica nu se mai regaseste in produsul final, sapunul natural deoarece este reactionata cu acizii grasi transformandu-se in glicerina si sapun..

      Ștergere
    2. "Prietenos" cu mediul inseamna putin poluant?

      Si, in cazul meu, decizia de a face sapun organic vine din dorinta de a evita contaminarea apei. In curand, nu vom mai avea apa curata si aer curat, daca nu facem eforturi sa nu le mai poluam.

      Ștergere
    3. Avand in vedere ca nu contine chimicale as zice ca nu e poluant pentru mediu.

      Ștergere
  2. Buna ziua!

    Hartie pentru testarea ph-ului sapunului facut imi puteti spune unde gasesc, va rog? Sunt din Bucuresti.

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si colorant natural, va rog!

      Multumesc!

      Ștergere
    2. "Hartie indicator PH" se gaseste in unele farmacii sau la magazinele online gen elemental.ro.

      Coloranti naturali: argile cu o gama larga de culori (se gasesc la plafar sau magazine online) turmeric pentru galben, suc de morcovi pentru portocaliu, spirulina penttu verde etc

      Ștergere
  3. Buna ziua!

    Referitor la apa, am inteles ca se poate folosi apa de izvor. Ce fel de izvor? Izvorul din Cismigiu, cel de la Bucur Obor sunt ok?

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,

      nu se foloseste apa de izvor deoarece contine minerale si diverse alte lucruri. Se foloseste apa distilata sau demineralizata care se gaseste in comert la raionul cu produse auto.

      Ștergere
  4. Inca o intrebare: cum obtin sapun translucid?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sapunul translucid se obtine prin adaugarea de alcool dar acest lucru face ca sapunul sa nu mai fie natural.

      Ștergere
    2. Da, am cautat pe internet dupa ce am lansat intrebarea referitoare la sapunul translucid si am inteles ca nu este natural. Multumesc!

      Ștergere
  5. Va dog sa -mi spuneti under gasesc soda cu puritate 99 va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate gasi aici: http://www.chimicaleonline.ro/new-57 pe OLX sau pe grupurile Facebook de profil la persoane care vand
      https://www.facebook.com/groups/665924960156035/
      https://www.facebook.com/groups/soapmakers.romania/

      Ștergere
  6. Am inteles caci un procent oarecare de soda caustica este folosit pentru apa potabila ce vine prin conducta.Eu acasa intrebuintez apa din fintina,care este peste limita de aspra.Pot s-o immoi cu soda caustica fiind sigur ca ii voi imbunatati calitatea?

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună ziua. Puteți să îmi explicații diferența dintre uleiul de cocos de 76 deg. și cel de 96 deg ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, cele doua valori reprezinta temperatura in grade Fahrenheit la care uleiul devine lichid. Cel de 76 deg se gaseste cel mai des la magazinele de specialitate.

      Ștergere
  8. Buna seara.Am citit cu atentie atat articolele Dv. ,cat si comentariile aferente.Va multumesc mult pentru felul in care ajutati doritorii de sapunarit.Detaliile date aici de Dv. sunt un real si accesibil sprijin.As dori sa va intreb daca recomandati unui incepator sa-si creeze propria reteta folosind soapcalc ,caci eu am incercat o potrivire a ingredientelor si cantitatilor care sa ma aduca cat mai aproape de limitele date pentru un sapun de calitate?Conform soapcalc,reteta ar fi buna in teorie.Ce ma sfatuiti? Multumesc anticipat,Andreea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua, foarte util blogul dvs, am aflat multe lucruri ce sigur imi vor folosi. As avea va rog, o intrebare. Daca doresc sa folosesc de ex, doar ulei de orez (sau alte tipuri de uleiuri in diferite gramaje) la o reteta, cum pot calcula necesarul de soda caustica si apa? Va multumesc anticipat pt rasp dvs!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua,sunt interesata sa fac sapun in casa dar am niste intrebari,1) La rece care este temperatura la soda si uleiuri?
    2) La cald care este temperatura la soda si uleiuri? Se incalzeste apa distilata si se toarna soda si ,mestecam cu focul deschis sau nu? Si uleiurile se incalzesc daca trebuie o anumita temp? de ex.40g?
    3) La cel cu sapun ras,sapunul se topeste si se toarne peste uleiuri? la ce temeparura? Mul;tumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna seara.Sunt interesata de face sapun handmade cu materie de baza "melt &pour".Am cumparat toate cele necesare dar nu gasesc alcool farmaceutic pt o aderenta mai buna intre straturi si pt a elimina bulele de aer.Stiti cumva unde mai pot cauta?

    RăspundețiȘtergere

 

Blogger news

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

About

Adept al stilului de viata sanatos