sâmbătă, 2 mai 2015

Super Fat-ul si importanta lui in sapunul natural

Termenul de Super Fat sau SF se refera la excesul de grasime calculat intr-o reteta de sapun natural. Acest exces reprezinta cantitatea de grasime vegetala sau animala, nesaponificata dintr-un sapun natural. Scopul acestui exces de grasime este in primul rand de a ne asigura ca la finalul procesului de saponificare nu mai exista soda caustica in produsul final deoarece soda va fi "consumata" de grasimea din reteta, iar surplusul de grasime vegetala sau animala va ramane in produsul final in stare nesaponificata. In al doilea rand excesul de grasime are rol de hidratare si catifelare a pieli. Modul de calcul al Super Fat-ului este relativ simplu. Fiecare ulei sau grasime are un indice de saponificare denumit SAP sau IS o lista completa gasiti AICI. Acest indice reprezinta cantitatea de soda caustica NaOH necesara pentru saponificare unui gram din uleiul sau grasimea respectiva. Spre exemplu uleiul de masline are un indice de saponificare de 0.135 asta inseamna ca pentru saponificarea unui gram de ulei de masline ne sunt necesare 0.135 grame de soda caustica NaOH. Daca dorim sa saponificam 350 de grame de ulei de masline calculul nostru va arata astfel: 350 g (ulei de masline)  x 0.135 (indice de saponificare)  = 47.25 g (soda caustica NaOH puritate 99%). In concluzie, pentru a saponifica 350 de grame de ulei de masline ne sunt necesare 47.25 grame de soda caustica NaOH puritate 99%. Dar pentru ca noi nu dorim saponificarea intregii cantitati de ulei de masline si ne dorim ca o parte din ulei sa ramana nesaponificat atunci vom calcula Super Fat-ul sau discount-ul de soda caustica. Din cauza faptului ca Super Fat-ul trebuie sa fie de minim 5% vom calcula o valoare cuprinsa intre 5-15%. Sa presupunem ca ne dorim o valoare a Super Fat-ului de 8% atunci calculul nostru va arata asa:

350 x 0.135 - 8% = 43.47

Se observa astfel ca pentru a saponifica 350 de grame de ulei de masline cu un Super Fat de 8% ne sunt necesare 43.47 grame de soda caustica. Am exemplificat acest calcul pentru a intelege modul in care se obtine cantitatea de soda necesara unei retete desi acest lucru nu va este neaparat necesar deoarece exista calculatoare online car fac acest lucru in locul dumneavoastra, unul dintre acestea se gaseste AICI iar un tutorial in limba romana despre modul de folosire al acestuia gasiti AICI. Mai trebuie mentionat faptul ca intotdeauna cantitatea de soda necesara se rotunjeste in minus. Astfel pentru exemplul nostru vom avea 43 de grame de soda in loc de 43.47 acest lucru se face pentru a evita pe cat posibil erorile de cantarire generate de marja de eroare a cantarelor electronice precum si pentru a acoperii eventualele pierderi de grasime care pot ajunge si pana la cateva grame per reteta datorita faptului ca grasimile adera pe peretii vaselor folosite la cantarirea sau la incalzirea lor si astfel cantitatea de grasime ajunsa in vasul de mixare (grasime + lesie) este de cele mai multe ori mai mica cu cateva grame decat cantitatea din reteta. Daca aveti un Super Fat mare aceste erori si pierderi vor fi acoperite fara probleme dar daca aveti un Super Fat mic riscati sa ajungeti cu el la 0 sau chiar la minus lucru care nu este de dorit. Pentru a avea o imagine cat mai clara va voi arata in imaginea de mai jos cat de mica poate fi diferenta intre un sapun reusit si unul ratat.


Se observa in imaginea de mai sus ca pentru un SF de 5% sunt necesare 45.04 grame de soda iar pentru un SF de 0% sunt necesare 47.41 grame de soda. Asadar diferenta intre un SF sigur de 5% si unul periculos de 0% este de doar 2.37 grame de soda. Acesta este motivul pentru care trebuie acordata o mare atentie gramelor in plus de soda si gramelor in minus de grasime. Pentru a nu avea niciodata probleme de acest gen rotunjiti intotdeauna cantitatea de soda caustica in minus si adaugati cateva grame de grasime in plus fata de cantitatea din reteta. Daca aveti intrebari sau nelamuriri nu ezitati sa lasati un comentariu cu siguranta veti primii raspuns.

Succes!
3 comentarii:

  1. Raspunsuri clare si argumentate la intrebari pe care voiam sa le pun cuiva care stie ce spune.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. buna ziua. daca am folosit prea putina soda si sapunul practic nu a iesit sapun ci un cub de grasimi, se mai poate reface, retopi ? am facut o eroare de 60 de gr de soda :(

    RăspundețiȘtergere


  3. Ai putea încerca și acest săpun ce conține cătină, are multe vitamine și antioxidanți: https://www.organik.ro/igiena-personala/sapun-natural/sapun-natural-morcov-si-catina-jovis-homemade-beauty/activereferal-8d6b33a8f1befc79051dbe7499c9776b

    RăspundețiȘtergere

 

Blogger news

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

About

Adept al stilului de viata sanatos