Imaginativa…
Intr-o splendita seara de vara, la
adapostul unei caverne, un vanator preistoric frige ultima captura la o
frumoasa valvataie. Grasimea animalului sfaraie si picura in cenusa inca
fierbinte. Brusc s-a dezlantuit furtuna si ploaia se strecura in siroaie pana
peste cenusa (bogata in potasiu) Toate
ingredientele s-au unit pentru ca sapunul sa apara din neant!
La
inceputul erei noastre romanii, consumau mult sapun pentru spalarea parului.
Galezii il utilizau de asemenea in tabacarie si pentru lesie. La prepararea
sapunului se utiliza grasime animala si cenusa de lemn de fag. Dealungul
secolelor au fost experimentate multe substante grase cum ar fi untura de peste
si uleiurile tropicale pe care negustorii de sclavi le aduceau la nivelul
secolului XVII.
In
1791 Nicolas Leblane inaugureaza chimia moderna si descopera, pornind de la
sarea de bucatarie, soda caustica ce a usurat mult prepararea sapunului.
In
1893, inspirat de predesesori, Eugene Chevreul elaboreaza teoria saponificarii.
Noua era a sapunului se nastea.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu